Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Африканська чума свиней

Оголошення
08.01.2024

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней.

Факторами передачі вірусу є корм, підстилка, гній, трупи тварин, кліщі, продукти забою тварин. Зараження може відбуватися респіраторним шляхом, через ушкоджену шкіру і слизові оболонки, а також м'ясо, м’ясопродукти, кров, сечу, фекальні маси тощо, від загиблих та хворих свиней.

Симптоми захворювання: підвищення температури тіла тварин до 40,5-42,0 С0, може розвиватися кон’юнктивіт, відмічається пригнічення й задишка. З ніздрів й очей слизисто-гнійне витікання з домішками крові. Хворі тварини більше лежать, зарившись у підстилку, в’яло піднімаються, пересуваються й швидко утомлюються. Відзначають слабість задніх кінцівок, хиткість ходи, голова опущена, хвіст розкручений, посилена спрага. На шкірі в області внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля кореня вух помітні червоно-фіолетові плями, при натисненні вони не блідніють.

Смертність, залежно від перебігу, може досягати 100%. Перехворілі тварини стають довічними вірусоносіями. Лікування заборонене. У випадках виникнення вогнища інфекції практикується тотальне знищення хворого свинопоголів’я безкровним методом, а також ліквідація всіх свиней у вогнищі. Хворі та свині, які контактували з хворими підлягають забою з наступним спалюванням трупів.

З метою недопущення занесення збудника Африканської чуми свиней власникам особистих підсобних господарств, в яких є свинопоголів’я, необхідно дотримуватися низки правил:

  • надавати поголів’я свиней для проведення ветслужбою вакцинації (проти класичної чуми свиней) та клінічного обстеження свиней;
  • утримувати поголів’я в закритому режимі (у господарстві, сараях), не допускати вільного вигулу свиней на території населених пунктів, особливо в лісовій зоні;
  • не покупати продукти тваринного походження в місцях стихійної торгівлі;
  • не допускати контакту власних тварин із дикими тваринами та сторонніми особами;
  • щодекадно обробляти свиней і приміщення для їхнього утримання від комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу із гризунами;
  • не використовувати боєнські відходи в раціонах свиней;
  • не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою

У випадках захворювання та загибелі свиней звертатися до Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області (0572) 52-41-48, Лозівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області (тел.:  (05745) 2-26-37, (05748) 3-35-03) та до Лозівської районної  державної лікарні ветеринарної медицини (тел.:  (05745) 2-26-37).

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше