Захистіть себе від гострих кишкових інфекцій
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Вживання зіпсованої їжі і використання забрудненої води можуть спричинити діарею, блювання, болі та спазми в області живота, лихоманку, ломоту в тілі, слабкість і призвести до серйозних наслідків.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі та питної води.
5 кроків до безпечного харчування
1. Підтримуйте чистоту:
- Мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- Мийте руки після кожного разу відвідування туалету;
- Вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
- Захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- Відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
- Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3. Ретельно проводьте термічне оброблення їжі:
- Ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
- Доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
- Сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
- Ретельно розігрівайте приготовану їжу перед вживанням.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
- Не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
5. Вживайте свіжі вимиті продукти:
- Обирайте свіжі чи попередньо оброблені продукти;
- Ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
- Не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
- Не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- Не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко і сирі яйця.
5 кроків до безпечного вживання води:
1. Перевірте наявність ознак того, що ваша вода може бути небезпечною: чи виглядає вона каламутною/брудною? Чи має незвичайний запах/смак? Чи повідомляли органи місцевої влади про можливу небезпеки води?
2. Якщо це можливо використовуйте бутильовану воду, привізну воду, воду з пунктів роздачі організованих місцевою владою, або воду централізованого постачання, якщо місцева влада повідомила, що це безпечно.
3. Відфільтруйте воду, якщо вона виглядає брудною/каламутною: використовуйте фільтр для води, чисту тканину, паперовий рушник або фільтр для кави. Або ж, дайте воді відстоятися у посудині і злийте чисту воду. Пам'ятайте, що видалення частинок не робить воду придатною для пиття. Тому перед вживанням завжди кип'ятіть воду або дезінфікуйте її іншим способом. Однак ви все одно можете використовувати водопровідну воду для інших побутових цілей (наприклад, прибирання, прання) та особистої гігієни (наприклад, миття рук, купання).
4. Дезінфікуйте воду:
- Кип'ятіння води-найефективніший спосіб знищити мікроби і зробити її придатною для пиття
- Кип'ятіть воду до утворення бульбашок на поверхні
- Ви можете використовувати чайник або каструлю. Дайте охолонути воді природним шляхом, не додавайте лід
- Використовуйте кип'ячену воду для пиття, чищення зубів, очищення ран і приготування їжі.
- Дайте воді постояти принаймні 30 хвилин, перш ніж пити її.
5. Зберігайте питну воду безпечно у чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути повторного забруднення.
Дотримуватися кроків безпечності їжі та води під час надзвичайної ситуації складно, але це запорука здоров'я вас та вашої родини.
Джерело: Центр громадського здоров'я