Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок» на території Лозівської міської територіальної громади у 2023 році

Новини
11.09.2023

 ІНФОРМАЦІЯ

про хід  проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок»

на території Лозівської міської територіальної громади

у 2023 році

            Початок нового навчального року під час дії воєнного стану в Україні став викликом для всіх: дітей, освітян, батьків. Головним завданням організації освітнього процесу було створення безпекової ситуації для здобувачів освіти та працівників закладів освіти. З метою зменшення загрози життю та здоров’ю дітей та вчителів на території Лозівської міської територіальної громади навчання проводиться в режимі онлайн.

           На виконання статті 53 Конституції України «Про освіту» кожного року на території нашої громади проводиться Всеукраїнський профілактичний захід «Урок» задля виявлення дітей, які без поважних причин не приступили до занять, вжиття заходів щодо повернення їх до навчання, усунення причин і умов, що спричинили негативні наслідки. Не став винятком і 2023/2024 навчальний рік.

            Так, з 16 по 31 серпня 2023 року на території Лозівської міської територіальної громади проводилися заходи  затвердженні рішенням виконавчого комітету Лозівської міської ради Харківської області від 25 липня 2023 року № 653 «Про організацію проведення у 2023 році на території Лозівської міської територіальної громади Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок».                

            До виконання цих заходів були залучені представники служби у справах дітей Лозівської міської ради Харківської області, Управління освіти молоді та спорту міської ради, сектору ювенальної превенції Лозівського районного відділу поліції Головного управління  Національної поліції у Харківській області, Лозівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Важливим напрямком роботи під час проведення рейду було здійснення контролю за умовами проживання, виховання та утримання дітей.  В рамках проведення першого етапу Всеукраїнського профілактичного заходу  «Урок» були здійснені цільові обстеження умов проживання 251 дитини шкільного віку зі 115 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, сімей опікунів, піклувальників, прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу. Під час обстеження було перевірено наявність умов для отримання дітьми освіти, а саме: житлові умови проживання дітей, їх підготовку до нового навчального року та осінньо-зимового періоду, забезпеченість відповідним одягом та шкільним приладдям, комп’ютерною технікою та індивідуальними гаджетами для дітей з метою здобуття освіти шляхом дистанційного та онлайн навчання, виявлення дітей не охоплених навчанням.

            З батьками проводились профілактично-роз’яснювальні бесіди щодо належного виконання батьківських обов’язків у сфері отримання дітьми повної загальної  середньої освіти, забезпечення потреб дітей в повному обсязі, запобігання вчинення ними правопорушень та недопущення негативних проявів поведінки, пропусків занять без поважних причин, залишення постійного місця проживання.

           Внаслідок виявлених порушень неналежного виконання батьками батьківських обов’язків 9 батьків офіційно попереджено щодо відповідальності по дотриманню прав дітей згідно із законодавством України, 2 батьків було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.  

           Станом на 01.09.2023 року в рамках проведення профілактичного заходу «Урок» Управлінням освіти, молоді та спорту міської ради надано грошову допомогу 12 дітям з 8 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах на загальну суму 10500 грн., 200 дітям було надано канцелярське приладдя.

Загалом в загальноосвітніх закладах нашої громади навчається 8161 дитина. Станом на 01.09.2023 року дітей, які не приступили до навчання не виявлено.

          Шановні батьки! Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до чинного законодавства, обов’язки по забезпеченню належних умов проживання, навчання, виховання та утримання дітей покладено саме на Вас. Якщо дитина не відвідує навчальний заклад, а саме онлайн-навчання, це перша ознака бездоглядності.  

Важливо пам'ятати, що діти, які живуть в умовах війни, не тільки змушені справлятися з небезпекою та нестабільністю, але також з психологічними та емоційними навантаженнями.

Діти можуть страждати від травм, стресу, страху та втрат. Необхідно забезпечити психологічну допомогу і підтримку для дітей, щоб допомогти їм краще адаптуватися до ситуації та зберегти їхню ментальну та емоційну благополучність.

Одним з ключових аспектів освіти під час війни є забезпечення безпеки для дітей та вчителів. Під час війни, школи часто стають ціллю для нападів, що призводить до втрати життів та руйнування обладнання. Необхідно забезпечити безпеку шкіл аби захистити життя дітей та вчителів і забезпечити неперервність освітнього процесу.

Також, освіта під час війни повинна бути доступною для всіх дітей, незалежно від їх соціального статусу та релігійної приналежності. Міграція від війни та нерівність можливостей для доступу до освіти можуть призвести до дискримінації та виключення частини дітей. Необхідно забезпечувати доступні й рівні можливості освіти для всіх дітей, щоб запобігти дискримінації та забезпечити рівні шанси для всіх дітей на майбутнє.

Загалом, війна має значний негативний вплив на освіту, проте з відповідними зусиллями та підтримкою можна зменшити ці наслідки та допомогти дітям у майбутньому.

Зберігаємо віру у майбутнє, наближаємо перемогу України на всіх напрямках.

Служба у справах дітей Лозівської міської ради Харківської області

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше